Woonplus | Informatie, advies en begeleiding over wonen

Actieperiode bekendmaking huurprijs en kosten/lasten!

Wordt jouw woning op een correcte manier te huur aangeboden? Dat zou betekenen dat we de gevraagde huurprijs en de kosten/lasten kunnen terugvinden bij bekendmaking via een immobiliënwebsite of een raamaffiche.

De lokale besturen van Laarne, Wetteren en Wichelen organiseren, samen met Woonplus, een actieperiode rond de correcte en volledige publicatie van de gevraagde huurprijs bij woningen gedurende de periode van 7 tot 20 december 2020.

Het is immers verplicht om het bedrag van de gevraagde huurprijs en van de kosten en/of lasten correct te vermelden wanneer woningen op de private huurmarkt worden aangeboden. Ook wanneer er bij een meergezinswoning geen kosten en/of lasten zijn, moet dit vermeld worden (bijvoorbeeld: maandelijkse kosten: 0 euro of geen). Op die manier krijgt de kandidaat-huurder een beeld van de totale woonkost en kan discriminatie op de private huurmarkt vermeden worden.

Tijdens deze actieperiode zal meer gericht gecontroleerd worden op het correct vermelden van alle verplichte gegevens op raamaffiches en -borden. Daarnaast zullen we ook digitaal, aan de hand van verschillende immobiliënsites, toezien op de correcte vermelding van de huurprijs en kosten/lasten bij woningen op de private huurmarkt.

Het politiereglement voorziet in een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS-boete) van 100 euro voor het niet correct of onvolledig bekendmaken van de huurprijs en kosten/lasten. Het is bovendien mogelijk dat deze GAS-boete stijgt tot 350 euro, na herziening van het politiereglement.

Wanneer je vragen hebt over de toepassing van het reglement, kan je steeds terecht bij het woonloket van je gemeente.

  • Laarne: info@laarne.be – 09 365 46 00
  • Wetteren: woonenleef@wetteren.be – 09 369 00 50
  • Wichelen: woondienst@wichelen.be – 052 43 24 50