Sommige personen en gezinnen hebben recht op een sterk verlaagd tarief voor elektriciteit en aardgas. Dit wordt de ‘sociale maximumprijs’ of het ‘sociaal tarief’ genoemd. Wie recht heeft op het sociaal tarief, is een ‘beschermde klant of afnemer’.
Het sociaal tarief
Voor aardgas bestaat er één sociaal tarief. Voor elektriciteit bestaan er 3 soorten tarieven:
Twee keer per jaar bepaalt en publiceert de CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) de sociale tarieven voor aardgas en elektriciteit. De tarieven worden elk jaar aangepast op 1 februari en op 1 augustus.
Wie zich in een financieel moeilijke situatie bevindt, kan elk jaar een korting krijgen op de verwarmingsfactuur van het Sociaal Verwarmingsfonds.
Heb je moeite om je energierekeningen te betalen? Misschien kan het Sociaal Huis of OCMW je verder helpen. De OCMW’s beschikken over een Fonds Gas en Elektriciteit. Met dit fonds kunnen mensen geholpen worden die hun energiefactuur moeilijk of niet meer kunnen betalen.
Om dit aan te vragen maak je een afspraak met het OCMW van je woonplaats. De sociale dienst zal eerst je situatie bekijken. Dat heet een sociaal- en inkomensonderzoek. Daaruit moet blijken dat de vraag om hulp terecht is. Tenslotte moet het Vast Bureau of het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (afhankelijk van het OCMW) de aanvraag nog goedkeuren.
Het OCMW kan dan zowel tussenkomen op curatief (onderhandelen over afbetalingsplannen met leveranciers, facturen aanzuiveren etc.) als op preventief niveau (tussenkomen bij de aankoop van apparaten die minder verbruiken, tussenkomen in onderhoud van energietoestellen etc.).