Btw-tarief van 6% + sloop & heropbouw

BTW-TARIEF 6% BIJ RENOVATIE 

 

Je kan je woning renoveren tegen het btw-tarief van 6% als je aan volgende voorwaarden voldoet:

 

 • de woning is ouder dan 10 jaar;
 • de woning dient uitsluitend als privéwoning of slechts een ‘bijkomstig’ gedeelte ervan dient om je beroep uit te oefenen (kantoorgebouwen en winkels komen niet in aanmerking);
 • de werken (omvorming, renovatie, rehabilitatie, verbetering, herstelling, onderhoud) worden uitgevoerd door een aannemer en rechtstreeks aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) gefactureerd.

 

Als bevestiging dat alle voorwaarden zijn voldaan om dit verlaagd btw-tarief toe te passen op de factuur, moet de opdrachtgever een door hem ondertekend attest aan de aannemer bezorgen. Vanaf 1 juli 2022 is deze attesteringsverplichting niet langer van toepassing.

 

 

Opgelet! De levering en de plaatsing van de materialen moeten wel door dezelfde aannemer gebeuren. Doe-het-zelvers krijgen dus geen verlaagd btw-tarief op de aankoop van hun materiaal.

 

BTW-TARIEF VAN 6% BIJ AFBRAAK EN WEDEROPBOUW 

 

Sommige woningen zijn er zo slecht aan toe dat afbreken en vervangen door nieuwbouw een betere optie is dan renoveren. Afbraak en wederopbouw van een woning wordt niet beschouwd als renovatie. Voor die sloop en nieuwbouw geldt in principe het btw-tarief van 21%, maar onder bepaalde voorwaarden moet je slechts 6% btw betalen voor de sloop en heropbouw van een woning:

 

 • Van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2023 is het verlaagde btw-tarief van 6% uitgebreid tot het volledige Belgische grondgebied. Zowel projecten van bouwheren-natuurlijke personen als die van bouwpromotoren komen in aanmerking. Het gaat om woningen:
  • die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn
  • en die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m².

 

SLOOP EN HEROPBOUWPREMIE VLAAMSE OVERHEID 

 

Deze premie geldt voor gebouwen in het Vlaamse Gewest waar het verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraak en wederopbouw niet van toepassing is.

Meer informatie
 • Wil je graag meer weten over de voorwaarden om te kunnen genieten van dit btw-tarief van 6%? Kijk dan zeker eens op de website van de Vlaamse overheid.
 • Ook op de website energiesparen.be vind je meer informatie over dit btw-tarief.
 • Tot slot biedt ook de website van de Federale Overheidsdienst Financiën een uitgebreid overzicht van de verschillende tarieven die gelden bij verbouwingen.