Budgetmeter

WAT IS EEN BUDGETMETER?

De budgetmeter is een steuntje in de rug voor mensen die het financieel moeilijk hebben en hun energiefactuur niet kunnen betalen. Dankzij de budgetmeter kan je nog steeds genieten van elektriciteit en/of aardgas.

 

Een budgetmeter is een elektriciteits- of aardgasmeter waarbij je op voorhand betaalt voor de elektriciteit of aardgas die je verbruikt. Bij een klassieke budgetmeter plaats je vooraf een bepaald bedrag op de budgetmeterkaart. Deze kaart plaats je in de budgetmeter en zolang het bedrag niet is opgebruikt, kan je elektriciteit en gas verbruiken. Er zijn aparte budgetmeters voor elektriciteit en aardgas. Doordat je uw bedrag voor aardgas en elektriciteit op voorhand bepaalt, heb je minder kans om schulden op te bouwen.

 

Sinds 1 juli 2019 plaatst Fluvius enkel nog digitale budgetmeters. Dit is eigenlijk een digitale meter die door FLuvius wordt ingesteld als budgetmeter. Ook hier betaal je vooraf om energie te kunnen verbruiken. Met de digitale budgetmeter kan je energie kopen via mijndigitalebudgetmeter.be, waar je bovendien ook je saldo en verbruik kan raadplegen, persoonlijke meldingen kan instellen, je persoonlijke gegevens kan nakijken en de aflossing van eerder opgebouwde schulden kan opvolgen. Ook via een oplaadpunt of cashbetaling in een postpunt kan je de digitale budgetmeter opladen.

WAAROM EN WANNEER KRIJG JE EEN BUDGETMETER?

Een budgetmeter is eerst en vooral bedoeld om mensen die het financieel moeilijk hebben, uit de nood te helpen. Het gaat om een tijdelijke oplossing, die je in staat stelt verder elektriciteit en/of aardgas te kunnen gebruiken.

 

Je bent klant bij een commerciële leverancier (zoals Engie, Luminus, …), maar je betaalt je energiefacturen niet op tijd en bouwt schulden op. De energieleverancier kan dan je energiecontract verbreken. Wanneer je na 60 dagen geen nieuwe leverancier hebt of er niet in geslaagd bent de factuur te betalen, wordt Fluvius (netbeheerder) uw leverancier.

 

Betaal je ook de maandelijkse energiefacturen van Fluvius niet op tijd en maak je dus schulden bij hen, dan plaatsen zij bij jou een budgetmeter voor aardgas en/of elektriciteit.

 

Het plaatsen van een budgetmeter mag je niet weigeren. Wanneer je een budgetmeter weigert, wordt jouw dossier doorgestuurd naar de LAC (Lokale adviescommissie) van jouw gemeente. Zij zoeken samen met Fluvius en het OCMW naar een oplossing om te voorkomen dat Fluvius je elektriciteit en aardgas moet afsluiten.

 

Met de budgetmeter kan je ook stelselmatig de schulden die je bij Fluvius hebt opgebouwd afbetalen.

Heb je geen schulden meer bij Fluvius? Dan kan je voor een energiecontract terug terecht bij de commerciële energieleveranciers. Hun tarief is zeker voordeliger dan het standaard tarief bij Fluvius. Doe zeker ook de V-test om te zien wie voor jou de meest voordelige energieleverancier is.

Meer informatie
  • Wil je graag meer weten over de budgetmeter? Op de website van Fluvius vind je onder andere terug wat de voordelen zijn van een budgetmeter, hoe een budgetmeter werkt en moet opgeladen worden etc.
  • Ook op de website van VREG kan je terecht voor verdere informatie. Je vindt er tevens ook een overzicht van de gevallen waarin je kan afgesloten worden.
  • Je kan ook altijd meer informatie inwinnen bij het woonloket van je gemeente. Voor de gemeente Wetteren kan je zelf terecht bij het Energieloket.
  • De oplaadkaart van je klassieke budgetmeter kan je opladen bij het OCMW van je gemeente, maar je kan ook terecht aan andere oplaadpunten. Meer informatie over het opladen van je digitale budgetmeter vind je hier op de website van Fluvius.