Burgermeestersconvenant

De vier Woonplusgemeenten hebben het Burgemeestersconvenant ondertekend, wat betekent dat ze extra inspanningen willen leveren om de klimaatverandering af te remmen. De gemeenten engageren zich zo om minstens 40% minder CO2 uit te stoten op hun grondgebied tegen 2030 ten opzichte van 2011. Daarnaast zal men ook maatregelen nemen om de negatieve effecten van de klimaatverandering, zoals overstromingen, droogte, erosie en verlies aan biodiversiteit, zoveel mogelijk te temperen.

 

Om het bovenstaande te bereiken heeft iedere gemeente, samen met de provincie Oost-Vlaanderen, een Sustainable Energy and Climate Action Plan (SECAP) of duurzaam energie- en klimaatactieplan opgemaakt.

 

 

Huishoudens dragen op heel wat manieren bij aan de uitstoot van luchtverontreiniging, onder meer door de verwarming van onze woningen maar ook door poetsproducten en andere huishoudproducten. De sector huishoudens neemt dan ook het grootste aandeel in de C02-uitstoot van een gemeente op zich. Deze sector omvat immers het brandstofverbruik en elektriciteitsverbruik in de woningen die nodig is voor ruimteverwarming, sanitair warm water, apparaten en verlichting.

 

De woningen van de gezinnen spelen dus een belangrijke rol in de strijd tegen de klimaatverandering. Een groot probleem is onder meer het gebrek aan isolatie en de manier waarop gezinnen hun woning verwarmen. De (lokale) overheden zetten dan ook in op klimaatgezonde gebouwen en woningen op verscheidene manieren.

Meer informatie
  • Meer informatie over het burgemeestersconvenant kan je hier vinden.
  • Ook op de website van je gemeente vind je meer informatie over de inspanningen die iedere gemeente levert: Laarne, LochristiWetteren en Wichelen.