Het agentschap Wonen-Vlaanderen stelde vast dat er in maar liefst 10 % van de gecontroleerde woningen een ernstig risico op CO-vergiftiging of koolstofmonoxidevergiftiging bestaat. Een probleem dat kan leiden tot het ongeschikt verklaren van de woning. Logisch, als je weet dat er jaarlijks meer dan 500 Vlamingen in het ziekenhuis belanden nadat ze CO hebben ingeademd.
CO of koolstofmonoxide is een kleur- en geurloos gas. Je ruikt het niet, je ziet het niet, je proeft het niet en je voelt het niet. Het is dus gevaarlijk en wordt wel eens “een stille doder” genoemd. CO ontstaat bij onvolledige of slechte verbranding, als er onvoldoende zuurstof in de kamer is of bij een slecht onderhouden verwarmingstoestel. Het komt enkel vrij bij verwarmingstoestellen met een vlam of verwarmingstoestellen werkend op gas, hout, kolen, stookolie en petroleum. Bij elektrische toestellen kan geen CO ontstaan. Elektrisch toestellen zijn dus veiliger in gebruik maar wel duurder in verbruik.
Hoe kan je een CO-vergiftiging herkennen? De eerste tekenen van een CO-vergiftiging die het vaakst voorkomen zijn zeer banaal en worden dikwijls nauwelijk herkend: hoofdpijn, misselijkheid en een onverklaarbare vermoeidheid. Nadien krijgt het slachtoffer last van braken, duizeligheid en bewustzijnsverlies dat tot een coma en uiteindelijk zelfs tot de dood kan leiden. Let op: de klachten kunnen bij verschillende personen tegelijk voorkomen. Ook huisdieren reageren op een CO-vergiftiging. Wees ook alert of de klachten steeds op bepaalde tijdstippen terugkomen, bijvoorbeeld bij het nemen van een bad, een douche of tijdens de afwas.
Je kan ook zien aan je toestel zelf dat er een risico is op een CO-vergiftiging. Zo wijzen gele gasvlammen op een slechte verbranding en dus op de vorming van CO. Ook een hoge roetafzetting op muren rond gasgeisers kan hierop wijzen. Bovendien kan ook een abnormaal hoge vochtigheid en condensatie in huis wijzen op CO.
Heb je een vermoeden van CO-vergiftiging? Onderneem dan onderstaande stappen.
Voorkom dat je zelf slachtoffer wordt en let eerst op je eigen veiligheid. Ga nooit zomaar binnen in een ruimte waar iemand bewusteloos ligt. Zet daarom volgende stappen alleen als dat kan zonder risico voor je eigen veiligheid.
Let op! Onderstaande lijst is niet limitatief.
Hieronder vind je alvast een aantal tips om CO-vergiftiging te voorkomen:
Meer informatie over het voorkomen van CO-vergiftiging vind je op de website van het antigifcentrum en in de handleiding ‘Technische richtlijnen voor een woningkwaliteitsonderzoek’.