Heb je een vraag over wonen? Dan kan je terecht bij het woonloket van je gemeente. Binnen de drie Woonplusgemeenten heeft ieder lokaal bestuur zijn eigen woonloket. Ieder woonloket bestaat uit een woondienst binnen het gemeentehuis en een woondienst binnen het sociaal huis (OCMW). Let op! Ieder woonloket heeft zijn eigen openingsuren en praktische organisatie.
Je kan bij het woonloket terecht voor informatie en advies bij vragen over privaat (ver)huren, kopen en verkopen, bouwen en verbouwen, woonpremies en steunmaatregelen, woningkwaliteit (leegstand, verwaarlozing, conformiteitsattesten etc.), sociaal wonen en lenen, veilig en gezond wonen, energiebesparende maatregelen, alternatieve woonvormen etc.
Naast informatie en advies biedt het woonloket ook ondersteuning en begeleiding aan zoals bij het aanvragen van premies, de administratieve procedure ongeschikt- en onbewoonbaarheid of kan je via de woonloketten gratis beroep doen op gespecialiseerde diensten zoals de Huurdersbond, Energiehuis BEA en de Verenigde Eigenaars.
Ook voor het melden van problematische situaties met betrekking tot wonen, zoals onvoldoende woningkwaliteit, huurconflicten en woningvervuiling, kan je bij het woonloket terecht. Sinds 1 januari 2021 is het bovendien ook mogelijk om discriminatie op de private huurmarkt te melden bij het woonloket van de betrokken gemeente.
Energiehuis BEA heeft zitdagen in de verschillende Woonplusgemeenten. Deze zitdag is op afspraak. Een afspaak maak je via het woonloket van je gemeente.
OPGELET: Energiehuis BEA heeft de zitdagen tijdelijk on hold geplaatst. Ze helpen jou zoveel mogelijk digitaal verder!
1ste dinsdag – 13u00 tot 16u00 Enkel op afspraak! |
Laatste woensdag – 9u00 tot 12u00 Enkel op afspraak! |
Laatste woensdag – 13u00 tot 15u00 Enkel op afspraak! |