De partijen mogen de huurprijs in onderling overleg bepalen. Daarbij zijn wel twee beperkingen:
Naast de huurprijs krijgt de huurder vaak een aantal kosten en lasten aangerekend. Voor een groot aantal kosten en lasten ligt vast wie ze moet betalen. Die regels zijn dwingend: de partijen mogen er dus niet van afwijken. Meer informatie over de verdeling van de kosten en lasten kan je vinden op de pagina plichten van de huurder en plichten van de verhuurder van deze website.
De indexatie van de huurprijs is de periodieke aanpassing van de huurprijs aan de kosten van het levensonderhoud. Bij een schriftelijke huurovereenkomst mag de huurprijs éénmaal per jaar geïndexeerd worden. Dat kan altijd, behalve als de huurovereenkomst die mogelijkheid uitsluit. De indexatie van de huurprijs gebeurt niet automatisch, maar moet door de belanghebbende partij (meestal de verhuurder) schriftelijk worden gevraagd.
De huurcalculator berekent de aan de gezondheidsindex aangepaste huurprijs. De huurcalculator werkt niet bij huurcontracten die afgesloten zijn voor 1984. Hoe werkt de huurcalculator? Je moet enkele gegevens invoeren: jaar en maand van de ondertekening van het huurcontract, jaar en maand van de inwerkingtreding van het contract, de oorspronkelijke huurprijs (dat kan ook nog in Belgische Frank) en het jaar waarvoor je de nieuwe huurprijs wenst te weten. Je krijgt daarna onmiddellijk antwoord.
De huurprijs ligt in principe vast voor de hele duur van de huurovereenkomst (afgezien van de indexatie). Partijen mogen wel onder bepaalde voorwaarden de huurprijs verhogen of verlagen. Een herziening kan ofwel op vastgelegde tijdstippen, ofwel op elk moment wegens de uitvoering van energiebesparende maatregelen.
De huurwaarborg mag maximaal drie maanden huur bedragen. Bovendien mag de verhuurder niet vragen om de waarborg cash te betalen.
Het is de huurder die kiest hoe hij de huurwaarborg stelt (enkel met de borgstelling moet de verhuurder akkoord gaan). De huurder kan daarbij kiezen tussen:
In bepaalde gevallen kan het OCMW tegemoetkomen bij de betaling van de waarborg die je als huurder moet betalen. Deze tegemoetkoming is afhankelijk van je inkomen, de huurprijs, eventuele schuldenlast enzoverder. Hiervoor bestaan echter geen vaststaande criteria: iedere aanvraag wordt individueel beoordeeld aan de hand van een sociaal onderzoek.