Duurzaam en ecologisch bouwen

WAT IS DUURZAAM BOUWEN?

Wie kiest voor duurzaam bouwen en wonen, houdt zoveel mogelijk rekening met mens en milieu. Je streeft naar een zuinig energie- en watergebruik en houdt bovendien ook rekening met de toegankelijkheid van je woning en de aanpasbaarheid ervan in de tijd. Daarnaast kies je bij voorkeur voor duurzame en gezonde bouwmaterialen.

 

 

Er zijn heel wat verschillende organisaties die je verder kunnen informeren omtrent duurzaam bouwen:

 

 • Dialoog vzw is een onafhankelijke vzw die particulieren en zelfstandigen wil informeren over duurzaam bouwen, verbouwen en wonen. Door je te helpen bewuste keuzes te maken, wil men komen tot een kwalitatief beter sociaal en ecologisch leven. Dialoog geeft advies, verzorgt vormingen en publiceert ook interessante artikels (o.a. in het ecologisch magazine Koevoet).

 

 • Ecobouwers is een initiatief van de Bond Beter Leefmilieu (BBL) en is één van de drukst bezochte onafhankelijke bouwsites over duurzaam bouwen en wonen in Vlaanderen. Met hun acties en campagnes streeft ecobouwers naar één doel: meer duurzame en energiezuinige huizen in Vlaanderen. Op de website ecobouwers.be vind je heel wat technische informatie en concrete ervaringen over duurzaam bouwen.
  Ecobouwers Opendeur is een van die campagnes. Tijdens twee weekends in november kan je meer dan 150 duurzame en energiezuinige woningen bezoeken. Ervaren huiseigenaars ontvangen je dan en vertellen de ongezouten waarheid over hun bouwproject.

 

 

 • Pixii, het kennisplatform energieneutraal bouwen, ondersteunt als neutrale wetenschappelijke onderzoeksinstelling de bouwfactoren bij innovatie, informatie en netwerking op de werf. De organisatie verenigt meer dan 200 toonaangevende bedrijven in de bouwsector en wil met haar actieve ledencommunity inspireren en motiveren tot het bouwen van passieve en energieneutrale gebouwen.
  Pixii levert professioneel advies en begeleiding aan bedrijven en particulieren, netwerkt met beleids- en opiniemakers, verleent certificaten aan passieve en energieneutrale projecten en organiseert evenementen en gespecialiseerde opleidingen rond energiezuinig bouwen. De organisatie focust op het kruispunt van energie, renovatie en circulair bouwen.

BIJNA-ENERGIENEUTRALE (BEN) NIEUWBOUW

Tegen 2021 moeten alle nieuwe woningen BEN (bijna-energieneutraal) gebouwd worden. BEN-gebouwen verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald.

 

Een BEN-gebouw moet voldoen aan de EPB-eisen die gelden in het jaar van de vergunningsaanvraag of melding en aan een strenger E-peil. Voor een BEN-woonheid moet het E-peil lager dan of gelijk zijn aan E30.

 

Ook banken vinden BEN een slimme keuze. Niet alleen voor de premies en kortingen, maar vooral omdat een BEN-woning een hogere marktwaarde heeft en de BEN-bouwer maandelijks minder energiekosten betaalt. Om je voluit voor BEN te laten kiezen, moedigen bepaalde banken je aan met een extra voordelig BEN-krediet.

Meer informatie
 • Klik hier voor meer informatie over duurzaam bouwen!
 • Wie meer informatie wil over duurzaam bouwen en wonen, kan contact opnemen met het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen van de provincie Oost-Vlaanderen.
 • Neem eens een kijkje op de website van Dialoog vzw voor cursussen en meer informatie over duurzaam (ver)bouwen en wonen.
 • Wil je meer informatie over duurzaam bouwen en hoe dat er in de praktijk kan uitzien? Ga dan zeker eens kijken op de website van Ecobouwers.
 • De website van het VIBE en Pixii.
 • Ben je van plan om een nieuwe woning te bouwen? Zorg er dan voor dat ze BEN gebouwd wordt. Meer informatie over BEN-woningen kan je vinden op de website energiesparen.be.