Duurzaam en ecologisch (ver)bouwen

Ga je binnenkort bouwen of verbouwen? Dan kies je best voor een duurzame aanpak. De voordelen van duurzaam bouwen of BENOveren (beter renoveren) zijn immers niet te onderschatten: je woning wordt klaargestoomd voor de toekomst, je bespaart kosten op lange termijn, je woning neemt toe in waarde en comfort en het is beter voor het milieu. We geven hier alvast een aantal tips mee om duurzaam te (ver)bouwen.

 

 • Isoleer grondig. Gezond wonen begint bij een goed geïsoleerde en geventileerde woning. Investeer dus zeker in de isolatie van je dak, maar vergeet ook de muur- en vloerisolatie niet. Voor je dak wordt een isolatiedikte van 24 cm aangeraden, meer is uiteraard ook goed.
 • Vervolgens is het ook belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de isolatie van ramen. Opteer voor hoogrendementsbeglazing. Hoogrendementsglas isoleert twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas. Je ervaart een groot verschil in warmtecomfort en ziet het verschil meteen op je energiefactuur. Energieverlies hangt niet enkel af van de beglazing, maar ook van de isolerende eigenschappen van het buitenschrijnwerk.
 • Kies voor duurzame bouwmaterialen. Volgende labels houden rekening met de volledige levenscyclus van het product: VIBE, Natureplus, het Europese Ecolabel en het FSC-keurmerk.
 • Verwarm op een duurzame manier. Kies voor verwarming met een warmtepomp en verwarm je water met een zonneboiler of warmtepompboiler. Wil je weten of je dak geschikt is voor een zonneboiler of zonnepanelen? Ga dan zeker eens kijken naar de Vlaamse zonnekaart. Met deze zonnekaart kom je namelijk te weten hoe jouw dak scoort voor zonne-energie.
 • Recupereer regenwater. Dit kan op verschillende manieren: vang regenwater op in een regenwaterput en hergebruik dit water om bijvoorbeeld te poetsen. Daarnaast kan je ook zorgen voor meer groen en minder beton in de tuin, zo kan regenwater in de grond sijpelen en voorkom je dat regenwater in de riolering stroomt.
 • Ga voor compacte ruimtes: hoe kleiner je woonruimte, hoe minder energie dat je verbruikt. Vermijd daarom dan ook uitsprongen en onnodige kamers en zorg dat koude kamers (slaapkamers) en warme kamers (leefruimte) bij elkaar gegroepeerd zijn.
Meer informatie
 • Op de pagina verbouwen – duurzaam en ecologisch verbouwen staat meer informatie over BENOVEREN, Ingrijpende Energetische Renovaties (IER) en hulp bij duurzame renovatie.
 • Ook op de pagina bouwen – duurzaam en ecologisch bouwen van deze website vind je verschillende organisaties terug die je kunnen helpen met meer informatie over een duurzame renovatie: Ecobouwers, Energiehuis BEA, Dialoog vzw, Milieuadvieswinkel, Pixii, Fluvius etc.
 • Op de website van Vlaanderen kan je meer informatie vinden over energiezuinig en duurzaam (ver)bouwen.
 • Weet je niet goed waar te beginnen? Neem dan zeker eens een kijkje op de pagina Lokaal renovatieproject van deze website.
 • Ook de website van de gemeente Wetteren geeft je allerlei informatie omtrent energiezuinige maatregelen.