Je kan zelf zoeken op de vastgoedmarkt (via advertenties, sites, immokantoren etc.) of een woning kopen via een openbare verkoop. Daarnaast bestaat er ook nog de mogelijkheid tot verkoop uit de hand. Allemaal hebben ze hun voor- en nadelen.
Het voordeel van het kopen met een immobiliënkantoor is dat je meestal goed op de hoogte bent van het aanbod. Immobiliënkantoren plaatsen hun huizen of appartementen op het internet waardoor je ze goed kan opzoeken. Handig is dat sommige websites toelaten in te schrijven op een gepersonaliseerde nieuwsbrief. Zo word je verwittigd wanneer er een nieuw huis of appartement in jouw buurt te koop komt. Bovendien kan je als kandidaat-koper altijd beroep doen op hun expertise. Wees dan ook niet bang om alle vragen die je hebt op het immobiliënkantoor af te vuren.
Een nadeel is dat het immobiliënkantoor natuurlijk een percentage op de verkoopsprijs opstrijkt. Immobiliënkantoren hebben er zo belang bij dat jij het huis of appartement zo duur mogelijk betaalt.
Een openbare verkoop is een verkoop bij opbod die wordt aangekondigd met publiciteit in de pers en aanplakbrieven. Bovendien wordt een openbare verkoop volledig geregeld door een notaris en vindt meestal plaats in een café, een verkoopzaal of op het vredegerecht. Alle inlichtingen over de verkoopsvoorwaarden kunnen kandidaat-kopers dan ook inwinnen bij de notaris. Op de openbare veiling wijst de notaris het goed toe aan de meestbiedende, indien de eigenaar akkoord gaat. Onmiddellijk daarna wordt de akte opgemaakt en ondertekend. Het is van belang te weten dat je als koper bij de toewijzing geen bedenktijd meer kunt vragen of een opschortende voorwaarde kunt bedingen. Je koopt of je koopt niet.
Bij verkoop uit de hand of onderhandse verkoop komen verkoper en koper overeen om een bepaalde woning te verkopen voor een bepaalde prijs, zonder tussenkomst van een makelaar. De verkoopsvoorwaarden worden in onderling akkoord vastgelegd in een voorlopige verkoopovereenkomst, dewelke bindend is. De verkoop zelf loopt via de notaris.
Wanneer een koper wat meer bedenktijd wil, kan hij aan de eigenaar een optie vragen. Daarbij gaat de verkoper een eenzijdige verbintenis aan om binnen een bepaalde termijn niet aan iemand anders te verkopen. Als koper moet je binnen de afgesproken termijn schriftelijk bevestigen aan de verkoper dat je de woning wil kopen en dan is de verkoop onmiddellijk definitief. Doe je dat niet, dan gaat de verkoop niet door en mag de verkoper zijn woning aan andere geïnteresseerden verkopen.