Woonplus | Informatie, advies en begeleiding over wonen

Energiefactuur te hoog? Verhoogde energiepremies voor beschermde afnemers!

Veel gezinnen hebben het door de coronacrisis extra moeilijk om hun energiefactuur te betalen. Daarom wordt het sociaal energiebeleid in Vlaanderen uitgebreid en aangescherpt.

Er zijn niet alleen verhoogde energiepremies voor beschermde afnemers, maar die groep wordt ook tijdelijk uitgebreid zodat meer gezinnen kunnen rekenen op extra steunmaatregelen om hun elektriciteits- of aardgasfactuur te verlagen.

Vlaamse steunmaatregelen

De Vlaamse overheid voorziet – in samenwerking met Fluvius – in extra steunmaatregelen voor beschermde afnemers met als doel het verbruik en dus de energiefactuur zo laag mogelijk te houden. Zo kunnen beschermde afnemers een gratis energiescan aanvragen. Daarbij gaan ze samen met een energiedeskundige op zoek naar tips om hun energiegebruik te verminderen. Daarnaast kunnen ze rekenen op sterk verhoogde energiepremies als ze hun huis isoleren of hun verwarmingsinstallatie vervangen. De basispremie voor de plaatsing van een condensatieketel op gas bedraagt 1800 euro (maximaal 40% van de factuur). Daarvoor kunnen ze terecht bij Fluvius.

Beschermde afnemers komen ook in aanmerking voor de huur- en isolatiepremie. Kwetsbare huurders kunnen met de hulp van een projectpromotor hun slecht geïsoleerde huurwoning renoveren. De Vlaamse overheid voorziet in steun bij de plaatsing van hoogrendementsbeglazing, dak- of zoldervloerisolatie en het na-isoleren van spouwmuren. Bovendien krijgen ze tot 150 euro korting op de aankoop van een energiezuinige koelkast of wasmachine. Die kortingsbon kunnen ze op de website van Fluvius aanvragen.

Via het Energiehuis kunnen beschermde afnemers tot 15.000 euro renteloos lenen om hun woning energiezuinig te maken en zo hun energiefactuur te verlagen. Bij het Energiehuis kunnen ze ook terecht voor allerhande energieadvies en ondersteuning bij de aanvraag van energiepremies. De lokale besturen van Laarne, Wetteren en Wichelen werden daarvoor samen met Energiehuis BEA.

Uitbreiding sociaal tarief

Tot eind december 2021 heeft een bijkomende groep huishoudens recht op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas. Het sociaal tarief – ook wel de sociale maximumprijzen genoemd – is een regeling waarbij voor personen en gezinnen met een laag inkomen sterk verlaagde elektriciteits- en aardgasprijzen gelden. Personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming in de ziektekosten, krijgen van februari 2021 tot eind 2021 tijdelijk recht op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas. Daardoor krijgen ze ook tijdelijk het Vlaamse statuut van beschermde afnemer. Door die tijdelijke uitbreiding van het sociaal tarief is het aantal rechthebbenden in Vlaanderen bijna verdubbeld van 215.000 tot ruim 400.000.

Meer informatie

Wie niet tot de groep van beschermde afnemers behoort, maar wel wil besparen op de energiefactuur, kan kosteloos op zoek gaan naar een goedkopere energieleverancier via de website van de VREG en kan daarnaast ook beroep doen op heel wat andere premies van Fluvius voor energiebesparende ingrepen.