Energielening +

Energielening+  (na erfenis of schenking van niet-energiezuinige woning)

Indien je vanaf 2021 een woning met een slechte energieprestatie geschonken of na erfenis krijgt, kan je terecht bij het energiehuis voor het afsluiten van een Energielening+ tot 60.000 euro. Het belangrijkste verschilpunt met het renteloze renovatiekrediet (na aankoop van een woning) is dat de energielening+ niet met een rentesubsidie wordt gewerkt, maar dat de lening van bij aanvang renteloos wordt toegekend.

 

HOEVEEL KAN IK LENEN?

 

Renteloos renovatiekrediet Energielabel E/F bij geërfde of geschonken woning Energielabel D/E/F bij geërfd of geschonken appartement
te bewijzen energielabel na renovatie (binnen de 5 jaar) maximaal ontleningsbedrag maximaal ontleningsbedrag
naar label C 30 000 euro niet van toepassing
naar label B 45 000 euro 30 000 euro
naar label A 60 000 euro 45 000 euro

 

VOORWAARDEN 

 

De energielening+ is er enkel voor wie een woning of appartement met een slechte energieprestatie erft of krijgt vanaf 2021. Het kan dus alleen na eigendomsoverdracht. De datum van het overlijden bepaalt de datum van de erfenis.

 

De renteloze leningen gelden enkel voor woningen of appartementen die een ondermaatse energieprestatie hebben en die grond gerenoveerd zullen worden. Het behaalde EPC-label moet worden aangetoond na 5 jaar.

  • De woning heeft bij de eigendomsoverdracht EPC-Label E of F en moet door renovatie binnen de 5 jaar minimaal EPC-label C halen.
  • Het appartement heeft bij de eigendomsoverdracht EPC-Label D, E of F en moet door renovatie binnen de 5 jaar minimaal EPC-label B halen.

 

Wie vanaf 2021 een woning of appartement erft of geschonken krijgt en geen woonkrediet bij een kredietgever afsluit, zal bij het lokale Energiehuis, terechtkunnen voor een renteloze Energielening+ (met een looptijd van maximaal 20 jaar). Voor de Woonplusgemeenten kan men hiervoor terecht bij Energiehuis BEA.

Meer informatie