Gezond poetsen en wassen

Onze kasten met schoonmaakproducten puilen uit. Voor ieder oppervlak of elke huishoudelijke taak hebben we een ander “wondermiddel”. Deze gespecialiseerde producten kosten handenvol geld en zijn dikwijls overbodig. Bovendien zijn ze vaak gemaakt van stoffen die schadelijk zijn voor onze omgeving en gezondheid. Veel schoonmaakmiddelen vervuilen ons drinkwater omdat ze in het oppervlaktewater terecht komen. De vele chemische middelen die we in onze huishoudens gebruiken maken het moeilijker om het water te zuiveren. Vooral producten zoals ammoniak en javel zijn zeer slecht voor het milieu en de gebruiker.

 

We gaan niet terug poetsen zoals vroeger, maar ook vandaag kunnen we heel wat oude middeltjes en andere milieuvriendelijke producten zoals azijn, soda, bruine of groene zeep en zand gebruiken zonder aan kwaliteit te verliezen.

 

Het idee dat alles bacterievrij en steriel schoon moet zijn is iets van deze tijd. Laat je niet leiden door reclame voor allerlei producten. Wist je dat een kwartier na het schoonmaken de bacteriële toestand alweer dezelfde is als voor het poetsen?

 

Het veelvuldig schoonmaken met desinfecterende middelen maakt de bacteriën bovendien weerbaarder waardoor we alsmaar zwaardere middelen moeten gebruiken. Als je uw huis regelmatig onderhoudt, heb je geen desinfecterende middelen nodig. Gebruik ze wel als er iemand bij jou thuis een overdraagbare ziekte heeft.

 

Hieronder kan je heel wat tips vinden om goedkoop, ecologisch en gezond te poetsen.

 

 • Lees de etiketten van uw producten. Een milieuvriendelijk product is immers herkenbaar aan de keurlabels. Sommige producten dragen geen keurlabel maar zijn wel milieuvriendelijk dat kan je zien aan de informatie op het etiket.
 • Aan de slag met milieuvriendelijke schoonmaakproducten.
  • Soda kan je gebruiken als allesreiniger, ontstopper, schuurmiddel, bleekmiddel, zilverpoets en ontgeurder. Het biedt tevens het voordeel dat het goedkoop, licht desinfecterend en bruikbaar voor veel schoonmaakwerkjes is.
  • Groene of bruine zeep bestaat uit plantaardige oliën en is zeer goed afbreekbaar in de natuur. Je kan het gebruiken als allesreiniger, handzeep, textielwasmiddel en ontvlekker.
  • Ook azijn kan voor veel zaken gebruikt worden. Het is een goede ontkalker en een milieuvriendelijk alternatief voor ammoniak. Daarnaast kan je het ook gebruiken als wasverzachter.
 • Microvezeldoekjes hebben een groot opzuigend vermogen. Vet hecht zich vast aan de vezels waardoor je geen schoonmaakmiddel hoeft te gebruiken. Dergelijke doekjes worden snel vuil maar kunnen met weinig wasmiddel en op een lage temperatuur gewassen worden.
 • Dankzij allesreiniger heb je niet voor elke ondergrond een ander product nodig. Met allesreiniger vervuil je het afvalwater minder en bespaar je op de aankoop van verschillende schoonmaakmiddelen.
 • Voor het wassen van textiel gebruik je het best middelen op plantaardige basis. Gebruik ook nooit meer dan wat op de verpakking staat. Wassen op 90° C is eigenlijk niet nodig en erg vuile vlekken kan je vooraf insmeren met groene/bruine zeep. Let tot slot bij het aankopen van een nieuwe wasmachine op het energielabel: AAA of A++ toestellen verbruiken immers minder elektriciteit en water.
Meer informatie
 • Klik verder om op de website van het Ecohuis Antwerpen de brochure ‘Proper poetsen’ binnen te halen. De brochure vertelt meer over milieuvriendelijke schoonmaak- en (vaat)wasproducten. Je leest er onder meer hoe je middelen als soda en bruine zeep of microvezeldoekjes optimaal gebruikt.