Woonplus | Informatie, advies en begeleiding over wonen

NIEUW: EPC-labelpremie!

Heb je een woning met een slechte energieprestatie? Als je de woning binnen de 5 jaar zo grondig renoveert dat het EPC-label aanzienlijk verbetert, dan kan je vanaf 2021 een premie krijgen van €2500 tot €5000.

Wanneer je als eigenaar van je woning binnen een periode van 5 jaar via het EPC (Energieprestatiecertificaat) kan aantonen dat je je woning of appartement veel energiezuiniger hebt gemaakt, kom je in aanmerking voor een premie van 2.500 tot 5.000 euro, afhankelijk van het nieuwe energielabel dat na vijf jaar kan worden voorgelegd. Enkel een EPC opgemaakt vanaf 2019 komt in aanmerking.

Voor de renovatie van een woning met een label E of F tot een label A, B en C bedraagt de EPC-labelpremie respectievelijk 5.000, 3.750 en 2.500 euro. Wie een appartement renoveert van een label D, E of F naar label A of B kan respectievelijk 3.750 en 2.500 euro krijgen. Deze bedragen kunnen in schijven worden betaald. Eigenaars die bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een premie voor label C, kunnen binnen dezelfde periode van 5 jaar een bijkomende premie krijgen voor het behalen van label B, en eventueel daarna nogmaals voor het behalen van label A. De bijkomende premie is in dit geval gelijk aan het verschil tussen de premie voor het nieuw behaalde label en de al verkregen labelpremie.

De EPC-labelpremie is niet combineerbaar met de totaalrenovatiebonus.

Het EPC moet voor en na de werken zijn opgemaakt door een energiedeskundige type A.

 

Voor alle eigenaars Woning label E of F Appartement label D, E of F
Te bewijzen energielabel na renovatie binnen de 5 jaar label C label B label A label B label A
Maximaal bedrag van de premie 2500 euro 3750 euro 5000 euro 2500 euro 3750 euro

 

De EPC-labelpremie moet ook worden aangevraagd bij Fluvius.

Wil je graag meer informatie? Ga dan eens kijken op de website van het VEKA of Fluvius of vraag meer informatie aan het woonloket van je gemeente.