Woonplus | Informatie, advies en begeleiding over wonen

NIEUW: Renteloos renovatiekrediet of Energielening+

NIEUW: Renteloos renovatiekrediet of Energielening+ 

Wie een woning of een appartement verwerft in 2021 (notariële akte, schenking of erfenis bij overlijden in 2021) en die binnen de 5 jaar grondig renoveert, kan in aanmerking komen voor een renteloze lening voor die renovatie.

Om in aanmerking te komen voor de renteloze lening moet een verbetering van de energieprestatie aangetoond worden aan de hand van het EPC:

  • De woning heeft bij de eigendomsoverdracht EPC-label E of F en moet door renovatie binnen de 5 jaar minimaal EPC-label C halen.
  • Het appartement heeft bij de eigendomsoverdracht EPC-label D, E of F en moet door renovatie binnen de 5 jaar minimaal EPC-label B halen.

 

Renteloos renovatiekrediet bij de aankoop van een woning

Wie voor de aankoop vanaf 2021 een hypothecair krediet aanvraagt, zal bij de kredietgever naast dat woonkrediet ook een renovatiekrediet kunnen afsluiten. Voor dat renovatiekrediet (met een looptijd van maximaal 20 jaar) krijg je dan een rentesubsidie van de Vlaamse overheid, waardoor het renovatiekrediet feitelijk renteloos is. Je krijgt dan 1 keer per jaar de volledig betaalde rente terug van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.

Energielening+ bij het verwerven van een woning 

Wie vanaf 2021 een woning of appartement erft of geschonken krijgt en geen woonkrediet bij een kredietgever afsluit, zal bij het lokale Energiehuis, terechtkunnen voor een renteloze Energielening+ (met een looptijd van maximaal 20 jaar). Voor de Woonplusgemeenten kan men hiervoor terecht bij Energiehuis BEA.

De ontleningsbedragen variëren tussen de 30 000 en 60 000 euro en zijn afhankelijk van het behaalde energielabel na renovatie (binnen de 5 jaar).

Meer informatie? Je kan hierover meer informatie vinden op de website van de Vlaamse overheid of Energiesparen.be.