Woonplus | Informatie, advies en begeleiding over wonen

Nieuwe nettarieven vanaf 1 januari 2023!

Onze wereld wordt steeds meer elektrisch en we hebben minder fossiele brandstoffen nodig. Ons elektriciteitsnet kan die stijgende vraag best aan, als we samen een beetje anders met elektriciteit omgaan. De nieuwe nettarieven helpen daarbij. Zo zijn er minder grote investeringen nodig en dat is in het voordeel van ons allemaal.

Wat zijn de nieuwe nettarieven?

Vanaf 2023 hangen de nettarieven op jouw elektriciteitsfactuur niet alleen af van de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt, maar ook van hoeveel elektriciteit je tegelijk verbruikt. Je elektrische auto opladen én wassen én bakken in de oven op hetzelfde moment is dus niet zo’n goed idee. Met het nieuwe capaciteitstarief wil men je aanmoedigen om hoge pieken te vermijden en je verbruik te spreiden. Zo zorgen we er samen voor dat ons elektriciteitsnet niet overbelast raakt.

Je elektriciteitsfactuur bestaat uit:

  • de energiekost (dat is de prijs die je betaalt voor je elektriciteitsverbruik aan je leverancier);
  • nettarieven;
  • btw en een aantal heffingen.

Woonplus | Informatie, advies en begeleiding over wonen

Het capaciteitstarief maakt deel uit van de nettarieven: de bijdrage die je betaalt voor de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet. Tot 2023 worden deze nettarieven enkel op basis van je elektriciteitsverbruik berekend. Vanaf 2023 hangen de nieuwe nettarieven af van:

  • je verbruik: de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt, uitgedrukt in kilowattuur (kWh):
  • én je piekvermogen: hoeveel elektriciteit die je tegelijk gebruikt, uitgedrukt in kilowatt (kW). Dat capaciteitstarief bedraagt gemiddeld 7% van de totale elektriciteitsfactuur.

 

Zeker voor wie nu al grote stroomverbruikers heeft, zoals een elektrische auto of warmtepomp is het belangrijk om het elektriciteitsgebruik te spreiden – voor de belasting van het net en voor de factuur.

Ook dit verandert op 1 januari 2023: voor de berekening van de nettarieven wordt vanaf 2023 geen onderscheid meer gemaakt tussen dag- en nachtverbruik.

Hoe wordt het capaciteitstarief berekend? 

  • Je hebt een digitale meter? Dan bepalen je maandpieken het capaciteitstarief. Je maandpiek is het hoogste kwartiervermogen in 1 maand of anders gezegd: in dat kwartier belastte je het net het meest.
  • Je hebt een klassieke meter? Dan betaal je het capaciteitstarief als een vast bedrag. Dat vast bedrag komt overeen met de minimumbijdrage van 2.5 kW die ook iedereen met een digitale meter minstens betaalt. Alle andere netkosten blijf je betalen op basis van je verbruik (in kWh). Je betaalt daarom een hoger nettarief per kWh dan iemand met een digitale meter.
  • Is sociaal tarief voor jou van toepassing? Dan betaal je geen capaciteitstarief.

 

Meer informatie over de berekening van het capaciteitstarief kan je vinden op de website van de VREG: www.vreg.be/nl/wat-zijn-de-nieuwe-nettarieven-en-hoe-worden-ze-berekend

Tips om jouw verbruik te spreiden: 

Door het gebruik van grote stroomverbruikers (zoals de wasmachine, droogkast, vaatwasser, …)  te spreiden, zo veel mogelijk energie uit de zon te halen en jouw toestellen energieslim te maken, kan je besparen op jouw elektriciteitsfactuur.

Bekijk hier de tips!