Woonplus

OVERZICHT: nieuwe/aangepaste steunmaatregelen in het kader van wonen

Wonen is een domein dat continue in verandering is. Zo zijn er de afgelopen maanden weer heel wat wijzigen geweest in het premielandschap en zijn er ook nog verschillende veranderingen op til. Hieronder wordt alvast een overzicht gegeven van de steunmaatregelen die recent gewijzigd zijn.

Verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw verlengd tot 31 december 2023

Sommige woningen zijn er zo slecht aan toe dat afbreken en vervangen door nieuwbouw een betere optie is dan renoveren. Belgen die een gezinswoning slopen en heropbouwen, zullen ook na 31 december 2022 van een verlaagd btw-tarief van 6% genieten. Deze maatregel is immers verlengd tot 31 december 2023.

Meer informatie? www.financien.belgium.be 

 

Btw-verlaging naar 6% voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers 

Vanaf 1 april 2022 tot en met 31 december 2023 bedraagt het btw-tarief voor de levering en installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers 6% in plaats van 21%. Deze maatregelen passen in het energieakkoord van de federale regering en dienen om gezinnen en alleenstaanden financieel te helpen om hun woning energiezuinig te maken. Aan dit verlaagd btw-tarief zijn wel enkele voorwaarden verbonden.

Woonplus

Kortingsbon voor aankoop energiezuinige wasmachine, droogkast, koelkast of diepvries

Heb je recht op het sociaal tarief voor aardgas en elektriciteit en koop je een nieuwe energiezuinige wasmachine, droogkast, koelkast of diepvries? Dan heb je recht op een korting van € 200 bij de aankoop van je nieuwe energiezuinige toestellen. Vraag je kortingsbon online aan en als je aan alle voorwaarden voldoet, stuurt Fluvius je per brief een gepersonaliseerde kortingsbon ter waarde van € 200.

Opgelet: Binnen enkele maanden wordt de premie opnieuw verhoogd naar € 250. Wanneer je je toestel dus niet dringend moet vervangen, kan je kiezen om je aankoop nog even uit te stellen.

 

Premie asbestverwijdering van niet-verwarmde gebouwen met plaatsing van zonnepanelen

Ligt er op je domein een niet-verwarmd gebouw zoals een stal, garage, koterij, … waarvan de dakbedekking bestaat uit asbest? Dan kan je een premie van € 12/m² asbestverwijdering krijgen. De grootste voorwaarde is dat je in ruil voor minstens 10% van de oppervlakte van het verwijderde dak zonnepanelen plaatst.

Meer informatie: www.fluvius.be/nl/thema/premies/premies-voor-huishoudelijke-klanten/asbestverwijdering-niet-verwarmde-gebouwen-plaatsing-zonnepanelen