Woonplus | Informatie, advies en begeleiding over wonen

Start Mijn VerbouwLening

Mijn Verbouwlening vanaf 1 september 2022

 

Een groot deel van het Vlaamse woningpark is sterk verouderd en het renoveren van deze woningen kost heel wat geld. Veel eigenaars hebben dan ook dringend nood aan meer financiële ondersteuning om hun woning of appartement grote stappen vooruit te laten zetten. Daarom maken de Vlaamse ministers van Wonen en Energie middelen vrij om een ruime doelgroep extra te ondersteunen bij de renovatie van hun woning via renteloze leningen – de Mijn VerbouwLening – tot 60.000 euro.

 

Voor wie?

Met de invoering van Mijn VerbouwLening zullen eigenaar-bewoners met de laagste en middelste inkomens hun renovatieplannen kunnen realiseren. Daarnaast komen ook private verhuurders,  verhuurders via een sociaal verhuurkantoor, particulieren die een woning verwerven via erfenis of schenking, coöperatieve vennootschappen, niet commerciële instellingen en verenigingen van mede-eigenaars in aanmerking.

De maximale looptijd van de Mijn VerbouwLening bedraagt 25 jaar. Deze renteloze lening kan aangevraagd worden tot eind 2026 voor woningen van ministens 15 jaar oud gelegen in het Vlaams Gewest.

 

Welke werken?

De nieuwe Mijn VerbouwLening legt zowel de focus op energiebesparende investeringen (isolatie en hernieuwbare energie) als op woningkwaliteit. Concreet betekent dit dus dat volgende categorieën van werken in aanmerking komen voor Mijn VerbouwLening: dakrenovatie, buitenmuurrenovatie, renovatie van buitenschrijnwerk, vloeren en funderingen, binnenrenovatie, sanitair en elektriciteit, warmtepomp, warmtepompboiler, zonneboiler en zonnepanelen. Per categorie van werken kan je een maximaal bedrag ontlenen.

 

Bedrag?

Je kan de Mijn VerbouwLening aanvragen voor een bedrag van minimaal € 1250 en maximaal € 60.000. Maar het Energiehuis zal echter steeds op basis van jouw individuele financiële situatie en terugbetalingscapaciteit moeten nagaan wat voor jou haalbaar is inzake leningsbedrag en looptijd.

Mijn VerbouwLening vervangt vanaf 1 september 2022 de Energielening (tot 15.000 euro voor een prioritaire doelgroep/klanten met exclusief nachttarief).