Woonplus | Informatie, advies en begeleiding over wonen

Stijgende prijzen voor gas en elektriciteit, wat nu?

Je kan er vandaag de dag niet omheen: de prijzen voor gas en elektriciteit zijn torenhoog. Voor sommigen is de factuur dan ook verdubbeld of zelfs verdrievoudigd. Een overzicht van de meest actuele nieuwsberichten over dit thema kan je alvast hieronder vinden:

Maatregelen van de federale regering voor de hoge energiefacturen

Om de hoge energiefacturen te milderen, heeft de federale regering besloten om volgende maatregelen te nemen:

 • Vanaf 1 maart tot 30 juni komt er een tijdelijke verlaging van de btw op elektriciteit van 21% naar 6%. Voor een gemiddeld gezin betekent dit een besparing van ongeveer 65 euro. Opgelet: voor gas blijft 21% btw gelden.
 • Daarnaast komt er ook een verwarmingspremie (energiecheque) van €100 per aansluiting. Dankzij deze premie is er ook een tegemoetkoming voor wie aan de hand van gas of stookolie verwarmt. De toekenning hiervan gebeurt automatisch. Je moet dus geen speciale aanvraag doen.
 • Tot slot heeft men ook besloten om het tijdelijk recht op sociaal tarief voor wie recht heeft op verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen te verlengen tot 30 juni 2022.

Meer informatie over deze maatregelen volgt wellicht later nog.

Tips om jouw energiefactuur te verlagen!

Om je energiefactuur beheersbaar te houden, kan je zelf ook actie ondernemen. We geven je hieronder alvast een aantal tips.

Bespaar op je verwarming

 • Trek een (extra) dikke trui aan en zet je thermostaat 1 graadje lager. Dat levert je al snel een besparing op van 7%.
 • Plaats een radiatorfolie achter de radiatoren in de lokalen die het meest verwarmd worden. Een kleine investering waardoor je meteen ook enkele euro’s kan besparen.
 • Isoleer de verwarmingsleidingen in de onverwarmde lokalen.
 • Dicht spleten en kieren, maar vergeet ook niet te ventileren.
 • Zorg voor een goed onderhoud van je gasketel en een goed ingestelde thermostaat.


Verbruik minder stroom

 • De goedkoopste energie blijft degene die je niet verbruikt. Schakel lampen uit als je de kamer verlaat.
 • Spring spaarzaam om met grote energieverbruikers, zoals de oven, droogkast, vaatwasser, wasmachine etc.
 • Let op met sluipverbruik van je toestellen: lampjes, opladers, modems, tv’s, … Zet deze apparaten zoveel mogelijk helemaal uit of maak gebruik van een stekkerdoos met een schakelaar.
 • Let op de energielabels bij aanschaf van nieuwe huishoudtoestellen (A is zuinigst en G is minst zuinig).

Wil je nog verder gaan en denk je er aan structurele maatregelen uit te voeren in je woning (isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp, hoogrendementsbeglazing, …)? Dan kan je voor renovatieadvies en begeleiding ook steeds terecht bij Energiehuis BEA: energiehuisbea@aalst.be.

Woonplus | Informatie, advies en begeleiding over wonen

 

Vervolg faillissement Vlaamse Energieleverancier

Door het faillissement van de Vlaamse Energieleverancier eind vorig jaar, werd Fluvius voor deze klanten tijdelijk de noodleverancier. Wie voor 6 januari 2022 overstapte naar een andere leverancier en met de nieuwe energieleverancier heeft afgesproken dat het contract startte op 8 december 2021, zou de duurdere noodtarieven van Fluvius niet hoeven te betalen.

Wij hebben ondertussen de melding gekregen dat een aantal burgers, ondanks de tijdige overstap naar een nieuwe energieleverancier, toch een tussentijdse factuur van Fluvius ontvangen hebben. Waarschijnlijk heeft jouw nieuwe energieleverancier jouw wissel te laat of nog niet doorgegeven aan Fluvius.

Via de website van Fluvius dien je jouw gegevens in te vullen en een bewijs van je nieuwe energiecontract toe te voegen. Dit kan een brief of e-mail zijn waarin duidelijk vermeld staat dat jouw nieuwe energiecontract startte op 8 december 2021. Fluvius zal jouw dossier dan opnieuw bekijken en contact opnemen.

Daarnaast vraagt Fluvius ook om je nieuwe energieleverancier te contacteren en hem te vragen om je wissel digitaal aan Fluvius te bevestigen. Zo ziet Fluvius in hun systemen dat je een nieuw contract hebt afgesloten en kan de berekening van je verbruik bij Fluvius als noodleverancier correct gebeuren.

Meer informatie: https://www.fluvius.be/nl/thema/factuur-en-tarieven/noodleverancier-vlaamse-energieleverancier