Tips om energie te besparen!

ZORG VOOR MINDER VERBRUIK 

WoonplusWoonplusWoonplus

De goedkoopste energie, is de energie die je niet verbruikt. Hieronder geven we jou een aantal tips om je energieverbruik te beperken:

 

 • Kies bij je verlichting voor ledlampen.
 • Laat lichten niet onnodig branden.
 • Tuinverlichting hoeft deze winter echter niet.

 

 • Verkies de wasdraad boven de droogkast.
 • Verminder je sluipverbruik. Tv, modem, microgolfoven, computer, laders van smartphones, elektrische tandenborstel … Veel elektrische toestellen verbruiken stroom zelfs wanneer je ze niet gebruikt. Je kan een honderdtal euro per jaar uitsparen en zelfs meer. Hoe? Door die toestellen gewoon volledig uit te schakelen. Gebruik een stekkerdoos met een schakelaar. Dat maakt het al een stuk makkelijker!
 • Kies voor energiezuinige toestellen.
 • Vermijd zoveel mogelijk toestellen die koude of warmte produceren: strijkijzers, droogkasten, haardrogers, ovens, … Dit zijn echte energieverslinders. Koken is vaak efficiënter met de microgolfoven.

 

 • Verwarm enkel de ruimtes die je gebruikt.
 • Zet de temperatuur een graadje lager, maar let wel op met vochtproblemen. Koude temperaturen werken vocht in de hand. Het is beter een lagere basistemperatuur in te stellen dan de verwarming helemaal uit te zetten. Een kamertemperatuur van 19 à 20 graden is zeker nog comfortabel.
 • Laat je verwarmingsinstallatie jaarlijks onderhouden.

 

 • Plaats tochtstrips aan de onderkant van deuren en isoleer je warmwaterbuizen.
 • Spaarzaam douchen: In bad gaan kost 3 keer zoveel als een douchebeurt van 5 minuten. Je douchetijd halveren van 8 naar 4 minuten bespaart een gezin van 4 personen tot 1000 euro per jaar.
 • Installeer een spaardouchekop. Een waterbesparende douchekop verbruikt de helft minder water in vergelijking met een traditionele douchekop.

 

Raadpleeg deze brochure van Fluvius voor nog meer concrete tips: besparen-op-je-energiefactuur

 

METEN IS WETEN 

 

Dat geldt zeker voor je energieverbruik. Door regelmatig je verbruik op te volgen, ga je vanzelf een stuk bewuster met je energie om. Bovendien vermijd je zo ook verrassingen op je afrekeningsfactuur van je energieleverancier.

 

Hoe je jouw energieverbruik kan opvolgen is afhankelijk van of je een digitale meter of een mechanische meter hebt:

 

 • Met een digitale meter kan je dagelijks een nieuwe update van je energieverbruik raadplegen op het energieportaal van Fluvius.
 • Met een mechanische meter kan je ofwel gebruik maken van de verbuikswijzer (elektronisch de meterstanden voor elektriciteit en aardgas ingeven en opvolgen) of van de meterkaart (je verbruik bijhouden aan de hand van pen en papier).

 

BELANG VAN ISOLATIE 

Woonplus

Je woning isoleren is de beste manier om je energiefactuur te laten dalen. Dit kan op verschillende manier: via isolatie van het dak, via isolatie van de zoldervloer, via isolatie van de muren, … Begin altijd met het dak, waar het warmteverlies het grootst is. Pak daarna de beglazing en de raamkozijnen aan. Wist je bovendien dat je voor de meeste isolatiewerken ook beroep kan doen op een premie, wanneer de isolatie geplaatst is door een aannemer en er voldoende isolatie is geplaatst? Meer informatie hierover kan je vinden via www.mijnverbouwpremie.be. Ben je een handige Harry en kan je zelf op een correcte manier de isolatie plaatsen? Dan kan je beroep doen op de tijdelijke premie van Fluvius voor het zelf plaatsen van dak- of zoldervloerisolatie. 

 

Controleer tijdens de wintermaanden zelf de isolatie van je huis met de thermocard van het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen. Met de thermocard kan je op een eenvoudige manier ontdekken hoeveel warmte je via buitenmuren of ramen verliest en of isolatie nodig is. Gebruik de kaart wanneer de buitentemperatuur rond het vriespunt ligt. Verwarm dan de kamer tot twintig graden en houdt de kaart ongeveer 6 seconden tegen de buitenmuur of het raam. De kaart geeft weer of de isolatie goed is of er ruimte voor verbetering is of er (extra) isolatie nodig is. Elke Oost-Vlaming kan een thermocard aanvragen door een mail te sturen naar dubo@oost-vlaanderen.be met jouw adres en dan stuurt het Steunpunt je er een op.

 

KIES HET JUISTE VERWARMINGSSYSTEEM EN SYSTEEM VOOR DE PRODUCTIE VAN WARM WATER 

 

Wees je ervan bewust dat het grootste deel van de energie die we verbruiken, naar je verwarming gaat. Omdat verwarmen in huis de voornaamste energiekost is, is het extra belangrijk om op een efficiënte manier te verwarmen. De Woningpas, een online toepassing van de Vlaamse overheid die relevante informatie over je woning en perceel bevat, geeft vanaf nu ook gratis verwarmingsadvies. Je vindt er verschillende verwarmingsopties terug, inclusief een aantal praktische zaken waarmee je rekening dient te houden.

 

Beschik je over een klassieke elektrische verwarming? Dan kun je dat aanvullen met (of zelfs vervangen door) een lucht-luchtwarmtepomp, zodat je kunt werken met een hybride systeem.

 

De prijs voor pellets is ondertussen de hoogte ingegaan, maar in sommige situaties kan het toch voordeliger zijn om je voornaamste leefplek met een pelletkachel te verwarmen en zo je verwarming op gas minder te laten werken.

 

Misschien is je woning al geschikt voor een warmtepomp? Let wel, een warmtepomp is niet voor iedere woning efficiënt. Als je je woning kunt warm houden bij 0°C buiten (overdag) – dan is je woning geschikt voor een warmtepomp. Is dat niet zo, investeer dan eerst in isolatie en doe nadien pas de investeringen om je gas om te schakelen naar elektriciteit (bv. via een warmtepomp).

 

Heb je een elektrische boiler? Overweeg dan zeker de plaatsing van een warmtepompboiler. Deze is drie keer zuiniger.

 

OVERWEEG HET PLAATSEN VAN ZONNEPANELEN 

Woonplus

Wie zonnepanelen heeft, kan zijn/haar eigen energie opwekken. Zo word je minder afhankelijk van de energieleveranciers omdat je minder energie bij hen moet aankopen.

Meer informatie

Er zijn verschillende websites waar je meer tips kan vinden om energie te besparen:

 

 • Neem eens een kijkje op de website van Energie Jacht. Daar kan je heel wat verschillende tips vinden om zelf energie te besparen.
 • Ook op de website van Fluvius is heel wat informatie te vinden omtrent het besparen op energie en water.
 • Vervolgens geeft ook de VREG, de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, tips om spaarzaam met energie om te gaan.
 • Op de pagina ‘Zuinig met energie’ op de website van de Vlaamse overheid, kan je ook een overzicht vinden van zaken die we kunnen doen om energie te besparen, gaande van structureel besparen tot tips voor kleine aanpassingen.