Totaalrenovatiebonus of BENO-pass (Fluvius)

WAT IS DE BENO-PASS?

De BENO-pass is een elektronisch dossier waarin automatisch wordt bijgehouden welke energiebesparende investeringen je gedaan hebt in je woning of wooneenheid (bijvoorbeeld in een appartement) in het Vlaams Gewest. Je kunt de BENO-pass eigenlijk vergelijken met een spaarkaart die je recht geeft op een bonus als aan bepaalde voorwaarden voldaan is.

WANNEER KRIJG JE DE TOTAALRENOVATIEBONUS?

De totaalrenovatiebonus wordt toegekend nadat er minstens drie verschillende totaalrenovaties werden uitgevoerd, binnen een periode van vijf jaar. De volledige renovatie van een woningonderdeel of de woningonderdelen binnen eenzelfde investeringstype wordt beschouwd als een totaalrenovatie. Bijvoorbeeld: een totaalrenovatie dakisolatie houdt in dat het volledige dak, al dan niet bestaande uit verschillende dakdelen van de woning of wooneenheid gerenoveerd zijn volgens de voorwaarden. De investering komt dus pas in aanmerking voor de BENO-pass als deze uitgevoerd werd voor de volledige woning.

 

Vanaf de datum op de eindfactuur van de eerste investering die op je BENO-pass staat, heb je nog vijf jaar de tijd om extra investeringen op de BENO-pass te laten meetellen. Opgelet! Facturen van voor 1 januari 2017 komen niet in aanmerking!

WELKE INVESTERINGEN KOMEN IN AANMERKING?

Volgende investeringen tellen mee voor de BENO-pass, op voorwaarde dat ze na 1 januari 2017 en binnen een periode van vijf jaar werden uitgevoerd in een bestaande woning of een bestaand appartement:

 

  • Isolatie: dak- of zoldervloerisolatie, buitenmuurisolatie (buitenkant, binnenkant of via de spouw), vloer- of kelderplafondisolatie, nieuws geplaatste beglazing;
  • Energiebesparende toestellen: zonneboiler, warmtepomp, ventilatiesysteem

 

Wanneer voor deze investeringen een premie is toegekend, komen ze automatisch op de BENO-pass van de woning.

 

Opgelet! Voor een ventilatiesysteem kan je geen aparte premie aanvragen, maar deze investering komt wel in aanmerking voor de BENO-pass. Meld je ventilatiesysteem dus zeker aan bij Fluvius.

BEDRAG VAN DE BONUS?

De bonus wordt in schijven uitbetaald vanaf de derde investering. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de bonussen waar je recht op hebt.

 

Let op! Na uitvoering van de 5de investering moet je voor je woning of wooneenheid een (nieuw) EPC laten opmaken om de 5de, 6de en 7de bonus te kunnen krijgen.

 

NA UITVOERING VANBONUS PER WONINGBONUS PER APPARTEMENT
derde investering€ 1250€ 625
vierde investering€ 500€ 250
vijfde investering€ 1000€ 500
zesde investering€ 1000€ 500
zevende investering€ 1000€ 500
Meer informatie
  • Meer informatie over de BENO-pass en totaalrenovatiebonus kan je vinden op de website van Fluvius en in dit informatieblad.
  • Een overzicht van de verschillende premies van Fluvius kan je hier vinden.