Woonplus | Informatie, advies en begeleiding over wonen

Verwarmen op hout, hoe kan het goedkoper en gezonder?

Door de hoge energieprijzen zal er waarschijnlijk sneller gekozen worden om de woning te verwarmen met een kachel of om de open haard wat langer te laten branden. Maar … houtverbranding is één van de grootste bronnen van ‘fijn stof’ in Vlaanderen en kan gezondheidsrisico’s (vb. brandgevaar/CO-vergiftiging) veroorzaken. Het is dus van belang dat je correct stookt – en je woning voldoende isoleert!

  1. Zorg voor een zo goed mogelijk verbrandingsproces door een juiste keuze bij de aankoop en plaatsing van je toestel en door een goed gebruik en onderhoud van je installatie.
  2. Kies voor droog en onbehandeld hout.
  3. Bij mist, windstil weer en ‘temperatuurinversie’, vermindert de trek in je schoorsteen en blijft de rook hangen rond je woning. Zo vergroot je het risico op geur- en rookhinder voor je buren sterk, maar ook het risico op CO-vergiftiging in je eigen woning.
  4. Maak je je vuur slim aan, dan moet je veel minder brandhout gebruiken. Maak bijvoorbeeld gebruik van de ‘omgekeerde methode’, waarbij je het vuur bovenaan aanmaakt in plaats van onderaan het hout.
  5. Vuur heeft zuurstof nodig: bij het verbranden heb je dus de hele tijd verse lucht nodig.
  6. Heb je nog een oude kachel of haard, overweeg dan de aanschaf van een nieuwer, efficiënter toestel of een andere energiebron.

 

Extra info: https://www.vmm.be/lucht/evolutie-luchtkwaliteit/stookadvies