Woonplus | Informatie, advies en begeleiding over wonen

Vraag nu je retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen aan!

Het arrest van het Grondwettelijk Hof vernietigde op 14 januari 2021 het principe van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen die over een digitale meter beschikken. Omdat dit arrest ook financiële gevolgen heeft, werkte Vlaams minister van Energie Zuhal Demir de afgelopen maanden de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen uit.

Het bedrag van je retroactieve investeringspremie wordt berekend op basis van het omvormer- of piekvermogen. Het uiteindelijke bedrag dat je ontvangt is bovendien ook afhankelijk van de indienstname van je zonnepanelen en de installatie van de digitale meter. Op de website van Fluvius kan je alvast je premiebedrag berekenen.

Wie al over een digitale meter beschikt en zonnepanelen plaatste voor 2021, kan sinds 20 juli 2021 een aanvraag voor de retroactieve investeringspremie indienen via MijnFluvius. Je hebt hiervoor de tijd t.e.m. 19 januari 2022. Vraag de premie dus tijdig aan! Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap zorgt voor de uitbetaling van je premie.

Wie nu nog een klassieke Ferrarismeter heeft en zonnepanelen plaatste voor 2021, kan de premie tot 6 maanden na plaatsing van de digitale meter aanvragen (en uiterlijk op 31 december 2025). Voor wie bijvoorbeeld een hoog zelfverbruik heeft, kan de digitale meter een financieel voordeel betekenen: het prosumententarief valt immers weg en wie zelf een digitale meter aanvraagt, krijgt bovendien een bonus van €100 bovenop de premie.

Heb je geïnvesteerd in zonnepanelen én een warmtepomp? Dan kan je bovenop de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen, ook in aanmerking komen voor de retroactieve warmtepomppremie. De premie-aanvraag voor de warmtepomp kreeg nog geen definitieve goedkeuring, maar we houden je op de hoogte van zodra we hier meer nieuws over ontvangen.

Meer informatie over de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen kan je hier vinden: